Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Minimal music


Ik begin deze blog met te zeggen dat ik mij geen leven kan voorstellen zonder muziek. Muziek is een wezenlijk onderdeel van ons bestaan. Ik was een van de gelukkige die mijn hobby kon uitoefenen in mijn baan. Ik ben met veel plezier 43 jaar muziekbibliothecaris geweest. Ik heb te maken gehad met allerlei muziekgenres en zo kreeg ik een brede muzikale kennis.

Onlangs heb ik mij wat verder verdiept in de minimal music. Ik vind het dan ook leuk om hier iets over te schrijven.
Ik was wel bekend met de term minimal music en de bekende componisten van dit genre zoals Steve Reich, Philip Glass, Terry Riley, Simon ten Holt. Ik heb heel wat cd’s, bladmuziek en boeken aangeschaft voor de bibliotheek van deze componisten, maar buiten het Canto Ostinato van Simon ten Holt had ik eigenlijk niet zo veel naar deze muziek geluisterd.

Wat is minimal music eigenlijk?
Het is een muziekstijl met herhaling – vaak van korte muzikale frases met subtiele variaties. Het is een vorm van eigentijdse klassieke muziek. Ik herinner me nog een klant die in de ZB naar een cd van Steve Reich luisterde en vervolgens aangaf: “Deze cd blijft hangen…”, wat natuurlijk niet zo was. Ik zag dat er een concert zou plaatsvinden van Douwe Eisenga in de Grote Kerk in Veere en dacht dat dit een mooie kans was om live minimal music te horen. Daarnaast was ik zo blij dat we weer naar concerten kunnen na die ellendige coronatijd.

Douwe zou bij dit concert zijn nieuwe cd “Open” presenteren. Ik ben naar het concert geweest en het was prachtig. Douwe heeft de hele cd integraal uitgevoerd wat ik zo’n prestatie vond. Het is uiterst moeilijke muziek om uit te voeren en dat 1.30 uur lang. Daarnaast kon hij er heel mooi over vertellen. Ik werd helemaal meegenomen in de muziek , het was zo sfeervol. Het viel me op dat de partij voor de linkerhand vaak dezelfde herhalingen had en dat er prachtige variaties waren voor de melodiepartij.
Ik ben zo blij dat ik het concert heb bijgewoond en ben van plan om meer naar dit genre te gaan luisteren. Ik heb ervan genoten!

Door Rea Bensch
Foto: Wij zijn De Stad


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS