Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Popcorn, de nummer 1 die niemand had


Op den duur gaat dat toch opvallen. Een 45-toerenplaatje dat 15 weken in de Top 40 stond met als hoogste notering nummer 1, maar nooit te vinden is. Al ruim dertig jaar sleep ik een collectie singletjes achter me aan, waar ik dan wel en dan weer geen aandacht aan besteed. Wegdoen kan altijd nog. In die dertig jaar ontstond er een mysterie waarover ik met mijn goede vriend R., ook verzamelaar, menig boompje heb opgezet. En waar gaat het over? Over dat hoogst irritante deuntje Popcorn, het eerste computermuziekstukje, in 1969 gecomponeerd door Gershon Kinsley, dat in de zomer van 1972 de hitparades in Europa beheerste in verschillende versies. Veronica die destijds de Top 40 uitzond maakte het zich makkelijk door alle uitvoeringen op een hoop te gooien. Popcornmakers, Anarchic System, Hot Butter en Revolution System waren de illustere namen van de uitvoerenden die dus alle tegelijk een nummer 1 hit scoorden.

De plaat die niet bestaat
De bestverkochte schijnt die van de Popcornmakers te zijn, gevolgd door de Franse mannen van Anarchic System, die officieel op de A-kant zelfs een versie met tekst (Popcorn in your hair) brachten. De versie van Hot Butter sloeg hier wat minder aan, maar was dan weer top 10 in de VS. En Revolution System? De samensteller van oudere versies van het Top 40 Hitdossier, Johan van Slooten, publiceerde bijvoorbeeld in de editie 1956-2001 ook de informatie van de platenmaatschappij. Bij Revolution System noemt hij als label Pink Elephant, maar het serienummer is niet bekend. Logisch, want dit Nederlandse label heeft een schare fanatieke fans die alle uitgaven minutieus gedocumenteerd hebben. En dan blijkt in de reeks 22. uit 1972 alle nummers bezet te zijn, maar geen Popcorn van de Revolution System ertussen. Later dat jaar verscheen een thema van George Bizet uit de opera Carmen ‘verpopcorned’ door de groep als Carmen Brasilia, dat wel een serienummer 22. heeft, waarmee zowaar nog de hitparade werd bereikt. Om verwarring te voorkomen had de platenmaatschappij op de hoes alvast Hit Version en Brand New Popcorn gedrukt, samen met de vlaggen van België en Nederland, want het origineel was van het Franse Anarchic System met nota bene twee vlaggen van de VS op de voorkant!

En toch bestaat hij
Wie verzint er nu een plaatje? In de jaren 1979-1980 brengt de platenmaatschappij Dureco een reeks heruitgaven van ‘gouwe ouwe’ en zie, daar hebben we ineens Popcorn van de Revolution

System met Carmen Brasilia op de B-kant te pakken. Wie er overigens achter de groepsnaam schuilgaat, is onbekend. Als jaar van origine wordt 1972 genoemd, dus de opname zal er wel geweest zijn. Wellicht waren de plannen voor een release vergevorderd, maar heeft de platenmaatschappij Dureco zich op het laatste moment bedacht. Een reden zou kunnen zijn dat de maatschappij de plaatjes van Anarchic System uit de Franse perserij importeerde en in Nederland distribueerde. Een tweede versie zou dan broodroof betekenen. Wie had het hier over commercieel?

Ta-ta-ta-ta-ta …En nu maar weer proberen die oorwurm kwijt te raken.

Arnold Wiggers

Afbeelding: Wikimedia Commons

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS