Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Rain dogs


Ken je dat gevoel dat soms alles samenvalt en dat het meer lijkt dan simpelweg toeval? Ik ervaarde dat bij mijn ontdekking van Tom Waits’ album ‘Rain Dogs’.

Dit album dat in 1985 werd uitgebracht was alweer een paar jaar oud, toen ik het rond 1990 in de platenzaak zag staan. En ook al kende ik Tom Waits wel van zijn werk uit de jaren ’70, ik werd niet als eerste aangetrokken door zijn naam op de hoes. Nee, het was de foto die de hele hoes in beslag nam, die mijn aandacht trok. Een zwart-wit foto van een man in de armen van een lachende vrouw. Ik kende deze prachtige foto namelijk al langer…

… uit een fotoboek dat ik in mijn bezit had van de Zweedse fotograaf Anders Petersen. In dit boek (‘Café Lehmitz‘), dat nog steeds gezien wordt als baanbrekend in de Europese fotografie, staan portretten die hij een paar jaar lang maakte in de gelijknamige Hamburse bar. Het is een bonte stoet van prostituees, travestieten, junks, dronken en dansende bezoekers, die soms heel teder, maar meestal zeer uitbundig zijn vastgelegd door Petersen.

De foto op de hoes van ‘Rain Dogs’ is er eentje van en de geportretteerden komen op veel verschillende foto’s in het boek terug. Aangezien Tom Waits graag zingt over de buitenbeentjes in de maatschappij, is het gebruik van een foto uit deze fotoserie natuurlijk fantastisch gekozen.

En dat het album zelf vervolgens ook nog eens uitgroeide tot één van mijn all-time-favorites na het aangeschaft te hebben, tja… soms valt alles dus samen!

Aschwin van den Abeele


Eén reactie op “Rain dogs”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS