Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Eerste autoloze zondag en Letland


Bij ons thuis voerde klassieke muziek de boventoon. Mijn moeder als tiener, was een gevorderde pianiste die in Eindhoven les had van Hein Jordans, beroemd dirigent in die tijd, was het liefst naar het conservatorium gegaan, doch in de veertiger jaren lag dat niet zomaar voor de hand voor iedereen.

Mijn zussen hadden andere muziekvoorkeuren waarvan ik vooral Joan Beaz wel als favoriet had en Bob Dylan.

Maar verder deelde ik vooral de klassieke muziek met mijn vader.

En zo kwam het dat wij op die stralende eerste autoloze zondag (voor wie dat niet weet: in 1973 ten tijde van Joop de Uijl was de olietoevoer afgesloten uit de Arabische wereld) samen lopend naar een concert in Britannia op de Vlissingse boulevard gingen. Een orkest uit Letland dat enkel uit meisjes bestond. Poeh…. Wat een belevenis….Wat klonk dat sprankelend en wervelend dat Divertimento van Mozart. Ik hoor het nog steeds, zoals dat gespeeld werd.

Dat concert is me bijgebleven en is gewoon aan die autoloze zondag verbonden gebleven en aan stralend herfstweer.

Die herinnering kwam weer helemaal naar boven toen ik vorige maand in hartje Antwerpen ook eenzelfde autoloze zondag mee maakte. Het leven speelt zich op zo ‘n dan letterlijk op straat af, op straat kun je gewoon lopen en je ontdekt echt een hele andere stad omdat je gewoon veel makkelijker kunt oversteken als je aan de overkant een bijzonder parkje of winkel of museum ontdekt.

En ook nog een muzikale ontdekking omdat er een Bachfestival was. En ook zomaar muziek op pleinen, feesten en muzikale partijen. En dan kom je op een heel gezellig pleintje waar de Sint Norbertuskerk staat en waar het concert is, met de cantate van Bach Jauchzet Gott in allen Landen met een solo met gloednieuwe natuurtrompet.

Dat klinkt echt wel hemels!

Misschien tijd voor een muzikale autoloze zondag in Zeeuwse steden?

Fragment Mozart Divertimento KV136

Collectie ZB: Bladmuziek

Bach trompet BWV 51

Collectie ZB: CD

Youtube

Door Antoinette van Zanten

Foto: RW 58 op autoloze zondag, 25 november 1973
Jacqueline Midavaine, Beeldbank Zeeland ZB Bibliotheek van Zeeland


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS