Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Een Hollandse Chopin / De Zeeuwse Chopin / Een worstelende Zeeuw?


Voor het Badhotel in Domburg, ca. 1886. Links componist en kunstschilder G.H.G. von Brucken Fock

Wie van de drie? Eigenlijk had ik ze allemaal willen hebben als titel voor mijn biografie van Gerard von Brucken Fock, die vorig jaar uitkwam. Het is geworden De Hollandse Chopin. Deze man (1859-1935) en ondergetekende simpele Randstedeling zijn blijkbaar te onnozel om kans te maken op plaatsing op de longlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2022. VBF werd geboren op het buiten Ter Hooge bij Middelburg en was in zijn tijd geen onbekende Nederlander. Ik heb mijn levensdoel gevonden in leven en werk van een vergeten Zeeuwse componist! Aimez vous Chopin?, zou ik u willen vragen. Ja? Nou, dan houdt u ook van Von Brucken Fock. Als u niet van Chopin houdt kunt u maar beter naar Von Brucken Fock (VBF) luisteren, want hij is gedurende zijn leven geheel zichzelf geworden en ontstegen aan zijn grote voorbeeld. Hij had er meer: Bach, Beethoven, Brahms. Ook allemaal aan ontstegen. Maar niet Wagner, want daar hield hij niet van. En toch! Een recensent ontdekte ooit een exact citaat van Wagner in één van zijn pianostukken.

Voordracht
Ik moet toegeven dat ik het leven van VBF minstens even interessant vind als zijn oeuvre. VBF was een typisch(e) romantische ziel. Er zou een prachtige en spannende film over hem gemaakt kunnen worden, maar u kunt ook gewoon mijn oer-Zeeuwse boek lezen. En dan komt u er achter dat hij ook zeer goed kon tekenen en schilderen. Dat is dan ook de aanleiding van een tentoonstelling volgend jaar zomer in Galerie SmithArt in Middelburg. Maar eerst 26 november aanstaande. Ik houd voor de Vrienden van de Zeeuwse Bibliotheek een uitgebreide voordracht met lichtbeelden en live muziek van VBF op piano. Er worden in de Betje Wolff-zaal van de ZB onder andere 9 wereldpremières gespeeld door het aanstormende talent Michel Xie. Inloop 13.30 uur, uitloop na 17.00 uur.

Gerardus Hubertus Galenus von Brucken Fock 1930

Klassieke muziek heeft het moeilijk
Zeer vereerd ben ik dat ik hiervoor als onbekende debutant door de Vrienden van de ZB ben uitgenodigd. Ik mocht zelfs een nieuwe publicatie samenstellen voor de gelegenheid. Het werd De Hollandse Chopin van Zeeland – Kijk- en luisterboekje. Nu komen we op het terrein van deze muziekblog. Want wat is er leuker dan de VBF-liefhebber – en wie is dat niet? – wegwijs te maken in de openbare (muziek)bibliotheek en op het YouTube-kanaal. Het mooi vormgegeven boekje is een ouderwetse formule: een plaatje met een praatje en aan het einde daarvan steeds luistertips. Zo leert u waarnaar u moet vragen in de bibliotheek en welke (blad)muziek u kunt lenen. Ik weet het, de klassieke muziek heeft het moeilijk, maar omdat in Zeeland alles 50 jaar later gebeurt maakt VBF daar nog de grootste kans op een come back. En die werd mogelijk gemaakt doordat de ZB zo zuinig is geweest op zijn persoonlijk archief. Heeft u hogere doelen en wilt u promoveren op de Derde Symfonie van VBF, dan moet u in het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag zijn.

Eric L. Matser

Foto’s: Beeldbank ZB Bibliotheek van Zeeland


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS