Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Look, there’s Baby!


Het Babyton show orkest onder leiding van Baby den Toonder –
Zeeuws Archief, Fotocollectie Vlissingen, nr 52662

Baby den Toonder was na W.O. II een pianist die bijna een halve eeuw lang wereldberoemd in Middelburg en omstreken bleef. Hij trad overal op waar een piano, of iets wat er op leek, stond. Vlak na W.O. II was dat vooral het Schuttershof waar Wim Meeuse (van Dansschool Meeuse) vaak als balleider de scepter zwaaide, maar later ook in diverse andere Middelburgse lokaliteiten.

Folkestone
Baby had ook een goede band met de gemeente en toen Middelburg een zusterstadrelatie met Folkestone aanging, was Baby een vaste waarde tijdens allerlei activiteiten waar muziek bij te pas kwam. Daar kwam nog bij dat Baby het Engelse repertoire – van Auld lang syne tot We’ll meet again en dat vice versa – bijna zonder handen kon spelen en aangezien Engelsen altijd zonodig moeten zingen was dat natuurlijk kaasje. Baby viel niet weg te denken uit die zusterstedelijke habitat en zo kon het eind jaren ’70 gebeuren dat toen burgemeester Piet Wolters samen met zijn vrouwelijke collega uit Folkestone de trap van De Schouwburg af kwam de gedenkwaardige woorden Look, there’s Baby sprak. Zijn ambstgenote fronste eens, maar stortte zich vervolgens met Wolters in de door Baby ingezette Vogeltjesdans, wat volgens ooggetuigen het woord potsierlijk van een nieuwe dimensie voorzag.


Optreden van ‘Baby den Toonder’ in de Gevangentoren – Zeeuws Archief, Fotocollectie Vlissingen, nr 47527

Pianistenwissel
Baby speelde nog steeds de sterren van de Engelse hemel in de jaren ’90 en zo werd hij als pianist ingehuurd voor de muzikale omlijsting bij het afscheidsdiner van de sportuitwisseling Middelburg-Folkestone in 1991. Ik werkte toen als voorlichter bij de gemeente Middelburg en was in die functie verantwoordelijk voor het welslagen van de avond. Wethouder Jos Douwes opende de avond met zijn welkomstspeech en meteen daarna zette Baby de toon en Roll me over in the clover in. Een tijdje later seinde Robby van den Ijssel dat we even een gesprek onder vier ogen moesten hebben. Het ging niet goed met Baby die op een of andere manier onpasselijk was geworden – wat nu te doen.

Robby opperde om Jo den Hollander, een pianist die dat repertoire ook wel aan kon, te bellen. Enfin, om een lang verhaal kort te maken, Jo en Hollander nam geruisloos de plaats van Baby in die per taxi naar huis werd gebracht. Toen na alle evergreens een einde kwam aan de community singing en de avond, nam Jos Douwes achter de microfoon plaats voor zijn afsluitende speech. Hij bedankte de aanwezigen voor de gezellige avond, Robby en zijn personeel voor de goede zorgen en tenslotte Baby voor het fantastische muzikale divertissement. Hij draaide zich bij die laatste woorden naar hem toe en keek tot zijn grote verbazing in de ogen van Jo den Hollander – hij had niets van pianistenwissel gemerkt.

DOOR ROB VAN HESE

Toon Franken van het Zeeuws Archief over een collectie foto’s van Baby den Toonder

Meer over Baby den Toonder en de Babytonband:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS