Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Uit de geschiedenis van Muziekfestival HRIEPS


Aanstaande zaterdag, op 6 mei 2023, is er een nieuwe editie van Muziekfestival HRIEPS, in Grijpskerke uiteraard. Een mooi moment in ZB Krantenbank Zeeland te duiken, om zo door de geschiedenis van het festival te bladeren.

Uit onze Encylopedie van Zeeland:

HRIEPS is een Zeeuws popfestival te Grijpskerke, sinds 1995, doorgaans georganiseerd op de eerste zaterdag van mei.

Het huidige festival ontstond als een optreden van Surrender (en Joy Rock) in 1995 in een tent tijdens het koninginnedagweekend in Grijpskerke. De organisatie zette de tent neer, verzorgde het optreden en faciliteerde de tent voor de koninginnedagviering. Snackbaruitbater Pieter Boone kwam op het idee voor het festival doordat Normaal zijn tentoptredens in Zeeland niet meer jaarlijks onderhield.

In plaats daarvan werden de Zeeuwse dialectrockers van Surrender aangetrokken. Dat zorgde meteen voor een enthousiaste aanloop van de Walcherse plattelandsjeugd. Aanvankelijk werd het festival middenin in dorp georganiseerd op de speelweide aan de Nieuwstraat-Jacob Catsweg. Met het groter worden van het festival werd het eerst nog op diverse in de nabijheid gelegen andere locaties georganiseerd, tot in 2013 met meerdere tenten uitgeweken werd naar de Poppendamseweg, waar het festival kon doorgroeien. De naam van het festival, Surrender Hrieps, ontstond pas toen het spelen van Surrender traditie werd. Vanaf 2014 werd dit afgekort tot HRIEPS, (gesproken) dialect voor het dorp Grijpskerke, waar het festival gehouden wordt.

 

Door Edwin Mijnsbergen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS