Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

De DJ: Een overpeinzing


I am a DJ, I am what I play.

Wat maakt een Dj een DJ? Mannetjes van de radio buiten beschouwing gelaten bestaan er wat mij betreft grofweg drie categorieën:

Er zijn DJ´s die live op een podium krankzinnige toeren uithalen en beats en samples zo naadloos aan elkaar weten te breien dat je er stil van wordt. Huidige technologie maakt het een stuk makkelijker om dit onder de knie te krijgen dan pakweg 40 jaar geleden, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds de nodige vlieguren vergt om hier goed in te worden. Een goede DJ in deze context staat wat mij betreft op eenzelfde voetstuk als een goede gitarist of drummer.

David Guetta
Bovenstaande betreft niet de tweede categorie: Het type DJ dat drukker is met de handjes in de lucht te hebben dan aan de tafels (voor zover deze überhaupt zijn aangesloten trouwens. Internet wemelt van filmpjes met halve zolen die aan knoppen staan te draaien dat het een lieve lust is zonder dat er ook maar iets aan de muziek verandert). In het livecircuit waar ik ooit werkzaam was gonst het werkelijk van de (grote) namen die consequent lachend net komen doen alsof. Laten we geen namen noemen, maar een heet er David Guetta.

De Fransman die een stadion vol fans moest teleurstellen omdat hij vlak voor ‘showtime’ de USB stick met daarop zijn volledig voorgeprogrammeerde show kwijt bleek te zijn. Oude koe? Nou en! Je broek zakt af van zulke berichten. Hyperprofessionele miljonairs met een team persoonlijk assistenten waar je gek van wordt. En niemand die de goede man er op durft te wijzen dat daadwerkelijk een set aan elkaar draaien ook een optie is. En áls dat dan blijkbaar teveel gevraagd is, heeft er dan echt niemand aan een backup gedacht? Hou op, schei uit.

We zullen het maar niet hebben over kritische vermogen van zijn publiek. Hapklare brokken graag, gemak dient de mens dus let’s party.

De derde en laatste categorie is de DJ die ‘gewoon’ een avond de muziek verzorgt. In een kroeg bijvoorbeeld. Of op een festival of hockeydisco, of, en dit is de taaiste van het stel: op een bruiloft.

Maken of breken
Zoals overal kan een toffe DJ de avond maken of breken. Als er een feestje dreigt te ontstaan in een kroeg heeft de DJ twee smaken: Doorpakken of het risico lopen dat de avond een stille dood sterft. Dit valt en staat uiteraard met de muziekkeuze. Ook dynamiek, tempo, volume en af en toe een gokje wagen met een verrassende ‘deep cut’ om eens te zien hoe de pet nu eigenlijk staat zijn dan essentieel.

Zo was ik ooit getuige van een stampvolle avond i.v.m een (verloren) wedstrijd van Oranje. De DJ (die normaal gesproken een behoorlijk potje kon breken) draaide doodleuk als eerste liedje na de uitschakeling ‘Always look on the bright side of life’ van Monty Python. Zelden een zaak zo snel leeg zien lopen. Gegokt en verloren, maar het blijft een goede grap.

Drie DJ’s aan het werk tijdens Kerstnacht Middelburg 2022

Draaien in een kroeg heeft twee kanten:

1) Je bent benaderbaar en dus kwetsbaar. Je zou een bloedneus krijgen van mensen die met de jas nog aan op een drafje naar de draaitafel lopen. Gevolgd door de zin ‘Hee mag ik iets vragen? Doe je ook verzoekjes?’ Gekmakend. Al helemaal als mensen vervolgens beledigd zijn als je niet bereid bent aan hun, vaak jolig bedoelde maar meestal misplaatste vraag te voldoen. Kom op plekken waar het al uren lekker los gaat in godsnaam niet met de vraag of je ‘misschien ook iets hebt om op te dansen’ want je krijgt, hopelijk, met een diepe zucht het deksel op je neus.

2) De andere kant van plaatjes draaien in de kroeg is het voordeel dat je het volste recht hebt dit type mensen vriendelijk te vragen als de sodemieter op te zouten naar een tent waar de muziek iets meer van hun gading is. Beleefdheid is geen regel wanneer je om je oren wordt geslagen met nonsens.

Bruiloften
Deze vlieger gaat op bruiloften niet op. Vooropgesteld dat er legio voorbeelden zijn van bruiloftsfeesten waar het dak er serieus af gaat valt het niet te ontkennen dat ‘de bruiloft’ van muziek voorzien doorgaans een listige tak van sport is. Want een bruiloft is de allerspeciaalste van de speciale dagen. En die wens je niet om zeep te helpen. Ga er maar eens aan staan: met zweet in de handjes een liedje vinden wat naast het bruidspaar ook oma kan bekoren maar waar de neefjes en nichtjes ook mee weg kunnen. En moeten stoppen vanwege een toneelstukje van de vriendinnen van de bruid. Of ome Piet die na 5 minuten Kool & The Gang komt vragen of je misschien een beetje funk wilt draaien. Je zou er een baard van krijgen.

Lang verhaal kort: Soms is de muziek waardeloos en dan ga je ergens anders heen. En soms is het feest en dampt het van Abba tot Zappa. Maar ga niet op stap met het idee dat een willekeurige zaal met mensen ook zit te wachten op dat ene nummer waar jij en je vriendinnen zo lekker op viben. Dat is namelijk niet zo. En anders geef je lekker zelf een feestje. Het is harder werken dan je denkt. Echt waar.

DOOR LENNERT OOSTERLING

Van de meeste genoemde artiesten is in de ZB bladmuziek te vinden, zo ook van David Guetta, bijvoorbeeld.


Eén reactie op “De DJ: Een overpeinzing”

  1. Een realistische en eerlijke opsomming van het sobere leven vab een DJ! Bedankt Len. Dan heb je ook nog van die idoten (waaronder ik zelf) die alleen met vinyl draaien. Heerlijk excuus tegen alle verzoekjes. X Luniator

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS