Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Glimpen uit de Zeeuwse popgeschiedenis in Noot en Popinfoboek


Een van de eerste keren dat ik gericht het optreden van een band in Middelburg bezocht, was in 1986. In april van dat jaar trad de Amerikaanse band Agent Steel op in Zippo, het zaaltje dat tijdelijk als alternatief draaide voor de toen net afgebrande discotheek Cavern in de Beddewijkstraat.

Hoeveel bandjes ik sindsdien in Middelburg heb gezien? Ik heb werkelijk geen flauw idee, maar het moeten er vele honderden zijn geweest. Van de talloze obscure bandjes in Bar American tot de wat grotere namen op festivals als Damrock en Hofpop. Van steeds terugkerende optredens in Schuttershof en Brooklyn, tot eenmalige gigs van een paar lokale lolbroeken. Er waren misschien wel net zoveel hoogte- als dieptepunten, wie zal het zeggen, maar feit is dat livemuziek er gewoon altijd bij heeft gehoord.

Nu kan ik me nog best veel concerten herinneren, zeker die van de wat grotere, al dan niet buitenlandse artiesten, maar hoe vaak zag ik lokale en regionale bands niet spelen tijdens bluesroutes, mosselfeesten en wat dies meer zij? Daar zijn heel wat momenten en namen van weggezakt, kan ik melden. Heel veel ook niet, trouwens.

Daarom is het goed om te weten dat vorig jaar  twee periodieken uit de jaren 80 en 90 deels zijn gedigitaliseerd in de ZB, namelijk het Popinfoboek en het blad Noot. Popinfoboek werd uitgegeven door Zeeuws popoverleg, later door Stichting Popmuziek Zeeland, de organisatie voor de amateurpop in de provincie.

Het digitaliseren wordt pas tegen juni dit jaar afgerond, maar een paar van die jaarboeken, vanaf 1987, kan je nu al online bekijken.

Heel spannend is de uitgave niet, maar een handig hulpmiddel is het zeker. Je krijgt een mooie opsomming van de Zeeuwse bands van toen. Van De Niro tot Master Timekeeper, van Mamilla tot A number One. En ja hoor: al de genoemde bands heb ik wel eens gezien. Op een schoolfeest, in een disco, op een plein.

Of nee, toch niet. Phantagarrow heb ik nooit zien spelen. Toch? Maar wat geeft het? Een mooie herinnering is het nu alsnog.

Andere mooie Zeeuwse tijdschriften in de Tijdschriftenbank vind je via https://tijdschriftenbankzeeland.nl/periodicals.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS