Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Capriccio! Kennismaken met stadsorganist Margaretha Christina de Jong


Wat had ik een leuke en bijzondere woensdagmiddag deze week! Waarom? Omdat ik kennismaakte met de stadsorganist van Middelburg, Margaretha Christina de Jong! Het jaar is nog maar net begonnen, maar het zou me niet verbazen als deze ontmoeting eindigt in mijn top 10 van 2020.

Natuurlijk, ik had dat prachtige orgel in de Nieuwe Kerk al vaker staan bewonderen, en zeker: ik had heus wel eens iets gehoord en gelezen over Margreeth (haar volledige naam gebruikt ze vooral als componist en als organist/docent), maar om nu te zeggen dat ik goed geïnformeerd was? Nee dus, integendeel.

Op Margreeth zelf kom ik volgende week terug. Ze heeft al zó veel bijzondere dingen gemaakt en gedaan dat ik er graag een aflevering van de serie ‘Zij zijn De Stad’ aan wil wijden. Voor nu leg ik de focus op het bezoekje aan de Nieuwe Kerk.

Het filmpje is vrij lang, maar ook in dit geval vond ik nog meer knippen zonde. In de eerste minuten vertelt Margreeth meer over dat bijzondere orgel, laat ze zien hoe je op zo’n machtig instrument speelt en gunt ze ons een inkijkje in de elementen áchter de schermen, zoals die enorme blaasbalg en die vele pijpjes die bij het orgel horen. Ik was diep onder de indruk van het vernuft achter dit ‘apparaat’ uit 1954 (met een kast uit 1693). Ik had er geen idee van dat er zó veel mee kan!

En wat helemaal mooi was: normaal gesproken krijg ik relatief snel genoeg van orgelmuziek. Alsof Margreeth dat al aanvoelde, begon ze op voorhand met een eigen, luchtige compositie, Capriccio in Jazz. Ze vertelde dat ze de mensen daar vaak vrolijk mee krijgt, en kinderen rustig. Dat geloofde ik direct. Ze had mij ook meteen te pakken. Diezelfde avond en de ochtend erop zat het melodietje nog steeds in mijn hoofd.

Na afloop fietste ik ook nog even mee naar het mooie huis van de familie Clement/de Jong, in de Singelstraat. Daar pikte ik een glimp op van de rest van de familie. Echtgenoot Albert Clement was te druk op dat moment, maar twee vrolijke dochters kwamen zichzelf wel even voorstellen. Heel het gezin zit diep in de muziek, dat is wel duidelijk. Ook daar was ik oprecht van onder de indruk.

Ik sloot de middag af in het tuinhuisje van Margreeth, waar ze haar stukken in alle rust componeert. Die stukken gaan letterlijk de hele wereld over. Ze heeft recent nog twee contracten getekend bij grote Duitse uitgevers van bladmuziek. Maar ze repeteert ook in het tuinhuis. Op de valreep was ik er nog getuige van hoe ze met behulp van een computer een orgel dat ergens in Duitsland staat, kan simuleren. Zo komt ze niet voor verrassingen te staan als ze daar over een paar weken speelt. Buitengewoon!

Je zal mij nu niet opeens horen roepen dat ik een groot liefhebber van orgelmuziek ben, maar wat ik woensdag hoorde, vond ik oprecht mooi. En nu ik weet hoe complex het is om zo’n instrument te bespelen, is mijn bewondering voor deze sympathieke dame groot. Het is gewoon topsport, inderdaad.

Werk van Margaretha de Jong is ook te vinden in de collectie van ZB.

Meer lezen of luisteren?

Website:

https://margreethdejong.nl/

Capriccio in Jazz:
http://www.contrebombarde.com/concerthall/music/24184

Samen met Albert Clement:

https://youtu.be/0QmTZ3pVV1M

Margreeth in 1989:

https://www.youtube.com/watch?v=anMJbJpMe_o

Over het orgel:

http://www.orgelsinzeeland.nl/navigatie_plaats_middelburg_nieuwekerk.htm

 

Dit bericht werd in januari 2020 eerder gepubliceerd op Wij zijn De Stad Middelburg


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS