Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Release: The Songs I Sing, van Sieuwerd Bin


Middelburger Sieuwerd Bin heeft deze maand een CD uitgebracht: The Songs I sing. Op vrijdag 29 september 2023 presenteert hij zijn album, met een concert in de Doopsgezinde kerk in Middelburg. Dat brengt de kennismaking met hem in herinnering, in januari 2021.

Het gebeurt me niet zo gek vaak dat ik een liedje, dat ik nota bene oppikte in een kerk, twee dagen lang loop te neuriën, maar dankzij Sjoerd Bin overkomt het me deze week.

Sinds afgelopen woensdag zit de traditional (of spiritual) ‘All Night All Day’ in mijn hoofd. Kende ik dat liedje misschien al, zonder het te beseffen? Het zou zomaar kunnen. Nu ik Google er op los heb gelaten, weet ik dat er vele, vele uitvoeringen van het oude slaapliedje zijn. Ray Charles speelde het samen met Andrae Crouch, en er zijn talloze video’s van gospel-, kinder– en kerkkoren die het uitvoeren. Mogelijk schreef Otis Leon McCoy het origineel, maar dat lijkt niemand zeker te weten.

Ik hoorde het nummer afgelopen woensdag in de Gasthuiskerk – CGK Middelburg. Ik maakte die middag kennis met Sjoerd, die me in december al een berichtje had gestuurd, waarin hij vertelde over de liedjes die hij recent opnam in de kerk aan de Lange Delft, en die hij nu wekelijks op YouTube zet. De PZC schreef er vorige maand ook al over: “Als kind luisterde Sjoerd Bin stiekem boven aan de trap naar de liedjes die zijn ouders zongen uit de bundels van Youth for Christ. Onlangs haalde hij die bundels bij zijn ouders van zolder af, koos vijftien spirituals uit en maakte er zijn versies van.”

In dit filmpje speelt Sjoerd, die optreedt onder zijn artiestennaam Sieuwerd Bin, een paar stukjes van zijn versies, ook van All Night, All Day. Toen hij daar zo boven me stond met zijn gitaar, in die lege, galmende kerk, met op de achtergrond de Lange Jan, kreeg ik gewoon even kippenvel. Op dat moment had ik wel even een professionele camera bij de hand willen hebben, met gedimde lichten en alleen een spot op Sjoerd. Het beeld was prachtig namelijk. Ik kreeg heel even het gevoel dat de band Sixteen Horsepower in het verleden ook bij mij opriep. Toen ik dat achteraf zei tegen Sjoerd, glimlachte hij. “David Eugene Edwards is een grote inspirator voor mij.”

Ah!

Misschien is dat aspect niet voor iedereen interessant, maar ik vind het zelf wel mooi. Zulke dwarsverbanden trekken de muziek meteen iets breder. Het is te gek om naar Sjoerd te luisteren in een kerk of kerkruimte, maar de kans dat ik een optreden bezoek is misschien toch wat groter als hij speelt op een podium als dat van Kaffee ’t Hof. En dat treft, want in de kroeg komt en speelt Sjoerd ook graag.

Sjoerds versie van All Night All Day

Sjoerds kanaal op YouTube

Bonus: 16 Horsepower – Black Soul Choir

Concert: Sieuwerd Bin album release concert ‘The songs I sing’
Locatie: Doopsgezinde kerk Middelburg
Adres: Lange Noordstraat 62, Middelburg
Datum: 29-09-2023
Aanvang 20:30 (deur open 20:00uur)
Entree: € 5,-.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS