Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Diggin’ Demo’s: Flat Battery uit Middelburg (1992)


Weet jij meer over deze demotape te vertellen? Heb je de band wel eens zien optreden of ken je een leuke anekdote? Laat het me weten. Ik ben erg benieuwd!

Met deze vraag in de omschrijving werd vorige week de audio van een Zeeuwse Demo uit 1992 geüpload naar YouTube, door de account Diggin Demos. Die account blijkt te horen bij een gelijknamige website, van iemand die de moeite neemt om oude demotapes te digitaliseren en online te zetten. Blijkbaar heeft deze persoon zo’n 7500 van dit soort tapes. Met recht een bijzondere collectie!

Maar dan de band, Flat Battery. Ergens gaat er wel een belletje rinkelen, maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit een optreden van deze band zag, of dat ik de muziek eerder hoorde. Op zich niet heel gek, want juist in de periode dat de band actief was, begin jaren 90, verbleef ik ook vaak buiten Middelburg.

John van der Horst met collega’s

Maar dan de namen van de bandleden! Drummer John van der Horst ken ik sowieso. Uit het uitgaansleven van die tijd, maar ook van Free Record Shop Middelburg, waar hij jaren werkte. Bassist Erik Janson is ook een bekende. Hij probeerde het in 2019 enige tijd in Middelburg, met de originele winkel Shop for Geek. Mario Aspeslagh? Een naam die wel eens opduikt bij foto’s op Middelburg Dronk. De twee andere namen roepen niet meteen associaties op, al leidt een zoekopdracht in Google, in het geval van Dimitri, al snel naar Vlissingen. Hij moet dan haast wel familie zijn van Merel van Wezel. Die ken ik ook helemaal niet, maar ik herinner me dat een klasgenootje van de middelbare school, Machteld, het soms had over haar vriendin ‘Merel van Wezel uit de Palingstraat’. Zoveel dieren in een korte zin. Heerlijk! Maar dat terzijde, uiteraard.

Flat Battery dus. Ook in dit geval blijken de databanken van de ZB weer van onschatbare waarde. In ZB Beeldbank Zeeland vond ik een affiche van de band, van een optreden in ’t Trefpunt aan de Nassaulaan in Middelburg. In de Krantenbank enkele tientallen treffers, vooral van aankondigingen van optredens in onder de meer De Piek in Vlissingen, Midgard in Middelburg en op diverse festivals. En ook in de Tijdschriftenbank een paar hits. Stukjes in het blad Noot, bijvoorbeeld.

Zo krijg je, 30 jaar na dato, toch nog een aardige indruk van Flat Battery. En dat alleen vanwege het goede werk van een demoliefhebbers elders in Nederland. Mooi toch?


2 reacties op “Diggin’ Demo’s: Flat Battery uit Middelburg (1992)”

  1. Heel leuk om terug te kijken. Het initiatief kwam uiteindelijk van mijn dochter Sascha die contact had gelegd met diggin’Demo’s. De bandleden zijn inderdaad zoals genoemd in het stukje, onze zanger Leo is van Goes, logischerwijs minder bekend in middelburg 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS