Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Over de geschiedenis van de Zeeuwse Centrale Discotheek


Vorige week werd bekend dat zorgverzekeraar CZ mogelijk vertrekt uit de Langeviele in Middelburg, met het servicekantoor dat daar sinds 1997 is gevestigd. In de berichtgeving werd ook kort stilgestaan bij het feit dat de zogenoemde Zeeuwse Centrale Discotheek daar ooit was gevestigd.

Voor de duidelijkheid: met ‘discotheek’ wordt in dit verband niet een dancing bedoeld, maar ‘een verzameling klankopnamen‘. Specifieker in dit geval: een verzameling langspeelplaten (en later cd’s).

De Zeeuwse Centrale Discotheek ontstond als onderdeel van de Zeeuwse Centrale Muziekbibliotheek. Je kunt meer lezen over de geschiedenis ervan in de Encyclopedie van Zeeland.

“In 1969 opent de muziekbibliotheek aan het Koorkerkhof te Middelburg de deuren, later verhuist de bibliotheek naar de Kloveniersdoelen. Het idee van een speciale muziekbibliotheek kwam voort uit de gedachten in de zeventiger jaren van de 20ste eeuw over een ‘bibliotheekgemeenschap’. De bibliotheek wordt beheerd door de Provincie Zeeland en de pas opgerichte Provinciale Bibliotheekcentrale Zeeland.”

Vervolgens:

“In 1975 wordt de Zeeuwse Centrale Discotheek onderdeel van de bibliotheek, daar kunnen grammofoonplaten geleend worden. Enkele jaren rijdt er ook een Diskobus De Zeeusche Nachtegael door de provincie, die de platen bijna thuis bezorgd. In 1984 gaat de Zeeuwse Centrale Discotheek over in particuliere handen.”

In particulier bezit, van André Sohier, bestond de Zeeuwse Centrale Discotheek nog een jaar of tien. Daarna verdween dit fenomeen. Gelukkig hebben we de foto’s en knipsels nog, in onze digitale collectie. Geniet je even mee?

Verhuizing Centrale Discotheek 1979

 

André Sohier in de Zeeuwse Centrale Discotheek in 1985

 

Een beschrijving van de discotheek ten tijde van de start

Zie ook dit filmpje met Rea Bensch, oud-medewerkster van de ZB en van de Zeeuwse Centrale Muziekbibliotheek.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS