Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

‘Wat in Middelburg kan, dat kan niet’: over Nieuwe Muziek in Zeeland


“Wat in Middelburg kan, dat kan niet” en: “Wij doen alles wat een ander niet doet.” Het zijn heerlijke citaten die komen uit een bijzondere periode uit de Middelburgse geschiedenis van kunst en cultuur: 1969 -1989.

Nieuwe muziek

We pikten er zelf maar een klein smeurtje van mee. Natuurlijk hoorden we eind jaren 80 regelmatig over Nieuwe Muziek, maar als pubers waren we zelf in de weer met punk en andere herrie en kwam het niet eens in ons op om te gaan kijken bij de optredens in Kloveniersdoelen of elders in de stad. Pas in de afgelopen paar jaar zijn we beter gaan begrijpen dat de avant-garde in onze woonplaats óók een tegenbeweging was, en dan nog eentje van formaat ook.

Proefschrift

Er is in Middelburg zó veel gebeurd dat het moeilijk is om samen te vatten. Middelburger Christian Blaha deed het toch, omdat hij inzag dat de verdiensten van Jeugd en Muziek en Nieuwe Muziek niet als (Zeeuws) cultureel erfgoed zijn erkend, maar uit het collectieve geheugen zijn gewist. In november verdedigde hij zijn meer dan 400 pagina’s dikke proefschrift, dat ook ‘Wat in Middelburg kan, dat kan niet’ als titel heeft. Christian schreef ook een geïllustreerde uitleg bij het proefschrift, dat je hier kunt lezen.

Het is gelukkig een zeer leesbaar proefschrift. Wat ons betreft is het daarmee ook een belangrijk naslagwerk, waarmee we nu eindelijk eens een beetje verbanden kunnen leggen tussen al die verhalen en uitlegmomenten van mooie mensen als Flip Feij, Connie de Lange, Piet Dieleman of Rob Maaskant. We noemen er nu maar even een paar. In prettige gesprekken wezen zij ons al regelmatig op de impact van de dingen die toen gebeurden. Nu beginnen we pas te snappen dat we zelf veel optredens en expo’s ook tof zou hebben gevonden. We grijnzen hard, als we in een fax van Willem Breuker aan Ad van ’t Veer lezen dat er opdracht werd gegeven voor het maken van ‘ongelooflijke teringherrie’, in een of ander stuk.

Het bovenstaande filmpje is een inleiding. We spraken Christian vorige week in het Zeeuws Archief, waar hij tekt en uitleg gaf bij zijn proefschrift en zijn andere werk. Liefhebbers kunnen de gehele video desgewenst bekijken op YouTube:

Bij dit bericht een aantal foto’s die we kregen van Christian, uit de archieven van Jeugd en Muziek en Nieuwe Muziek. Die archieven zijn opgeslagen bij de ZB en in het Zeeuws Archief. Het proefschrift kun je eventueel via de mail bestellen bij Christian (ctblaha@live.nl). Het werk is ook digitaal beschikbaar, via http://dspace.library.uu.nl/handle/1874/385175.

Gerelateerd:

https://www.uu.nl/agenda/promotie-wat-in-middelburg-kan-dat-kan-niet

https://wijzijndestad.com/verhalen/aan-tafel-of-hoe-je-50-jaar-niet-in-5-uur-kunt-samenvatten/

https://wijzijndestad.com/verhalen/stadsgezicht-ad-van-t-veer/

https://wijzijndestad.com/verhalen/leo-hannewijk-komt-thuis-in-oostkerk/

 

Foto’s en knipsels: archief Jeugd en Muziek Zeeland en Nieuwe Muziek Zeeland, via Christian Blaha

Door Edwin Mijnsbergen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS