Muziekblog Zeeland
De liefde voor muziek
in de bibliotheek

Herinneringen ophalen aan concerten en festivals in Zeeland met de collectie van de ZB


Aan welke concerten of festivals die ooit in Zeeland werden georganiseerd bewaar jij goede herinneringen?

We kunnen het er uren met andere liefhebbers over hebben: die onvergetelijke shows van ooit. We hebben het dan over die ene band, die we ooit zagen en hoorden spelen in dat kleine café in Vlissingen, of die andere, in dat zaaltje in Goes. En waar de een vol vuur terugblikt op een prachtige uitvoering van een klassiek stuk, mijmert de ander over een legendarisch avondje hiphop, jaren geleden.

Er zijn natuurlijk ook allerlei concerten die wel degelijk heel goed waren, maar die je toch bent vergeten. Het goede nieuws is dat je veel van die optredens terug kunt vinden in de digitale collectie van ZB Bibliotheek van Zeeland. In ZB Beeldbank Zeeland kun je bijvoorbeeld duizenden affiches vinden, van muziekevenementen van de 19e eeuw tot nu. Er zijn posters van vrijwel alle podia in Zeeland die er toe doen of deden. Van Brogum in Zierikzee tot Porgy en Bess in Terneuzen. De grotere festivals zijn ook allemaal goed vertegenwoordigd.

Pink Floyd in Concertgebouw Vlissingen, door J. Simonse

Maar vergeet de live muziek in al die kleinere gelegenheden niet. Daar zijn lang niet altijd de posters van bewaard gebleven. Met een beetje geluk kun je daar echter nog wel knipsels over vinden in ZB Krantenbank Zeeland, of artikelen in de Tijdschriftenbank. Het is heerlijk, om even een uurtje te grasduinen. Je gaat heerlijk terug in de tijd. Naar die keer dat Pink Floyd in Vlissingen speelde, of naar dat heerlijke concert van Mother’s Finest in de Middelburgse Stadsdanszaal. Als je eenmaal aan het bladeren bent besef je pas goed hoeveel moois je hebt gehoord en gezien.

Waar zouden we toch zijn, zonder muziek?

Door Edwin Mijnsbergen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS